هرگز این 12 ماده غذایی را بعد از تاریخ انقضا نخورید!
به گزارش ایران کروز، آیا تصور می کنید همواره با بوییدن، می توان سالم یا فاسد بودن مواد غذایی را تشخیص داد؟ اگر جوابتان بله است، باید بدانید که نداشتن بوی نامطبوع لزوما به معنی سالم بودن یک ماده غذایی نیست. بعضی از خوراکی ها بدون این که علائم شاخص و مشخصی در ظاهر یا حتی بو و طعم داشته باشند، می توانند شما را بیمار نمایند. توجه نکردن به تاریخ انقضای مواد غذایی می تواند سلامت شما را به خطر بیندازد و در بعضی موارد صدمات جبران ناپذیری به شما وارد کند. در این مقاله 12 ماده غذایی را به شما معرفی می کنیم که توجه به تاریخ انقضا در آن ها اهمیت فوق العاده زیادی دارد. در خصوص این مواد غذایی هرگز نباید به بوییدن اکتفا کنید.

انواع تاریخ های درج شده روی بسته های غذایی
هر تاریخی که روی بسته های مواد غذایی دیده می گردد، تاریخ انقضا نیست. معمولاً روی بسته های غذایی تاریخ های مختلفی درج می گردد که باید تفاوت آن ها را با تاریخ انقضا بدانید.
- مهلت فروش (Sell-by date): مدتی که فروشگاه مهلت دارد تا محصول را در معرض فروش قرار دهد.
- تاریخ مصرف (Use-by date): زمانی که فراوری نماینده فکر می نماید محصول در اوج کیفیت خود خواهد بود.
- برترین تاریخ مصرف (Best if used by date): برترین تاریخ مصرف با توجه به طعم و کیفیت.
- تاریخ بسته بندی یا تاریخ کدگذاری (Closed by date or coded date): شماره بسته بندی که فراوری نماینده استفاده می نماید.
چرا تاریخ انقضا اهمیت دارد؟
گاهی اوقات ظاهر و بوی ماده غذایی گول زننده است. به همین علت تاریخ انقضا روی بسته مواد غذایی درج می گردد تا شما را در مسیر صحیح هدایت و از بیماری پیشگیری کند. از پنیر خامه ای گرفته تا ساندویچ های بسته بندی شده را بهتر است بعد از تاریخ انقضای درج شده روی بسته بندی، مصرف نکنید و دور بیندازید.
1. تخم مرغ
تخم مرغ شانه ای نسبت به محصولاتی مثل سفیده تخم مرغ بسته ندی شده، مهلت مصرف بیشتری دارد. ولی توجه به تاریخ انقضا در هر دوی آن ها مهم است. بنابراین اگر با خود کلنجار می روید که آیا آن سفیده تخم مرغ بسته بندی شده را که مدت زیادی از خریدش گذشته بهره ببرید یا خیر، ما به شما می گوییم نه، این کار را نکنید! اگر تخم مرغ خام را پیش از شکستن به مدت 3 تا 5 هفته درون یخچال نگهداری کنید، مسئله ای پیش نمی آید. اما برای محصولات بسته بندی شده تخم مرغ مانند سفیده خام، به طور میانه حدود 3 تا 5 روز پس از باز شدن آنها زمان دارید. یک متخصص تغذیه و رژیم غذایی می گوید که اگر این محصولات باز نشده باشند، امکان نگهداری آن ها تا 10 روز هم وجود دارد.
2. پنیرهای نرم
پنیرهای سفت تر مانند چدار یا گودا عمر طولانی تری دارند زیرا نفوذ به آنها برای باکتری ها و کپک ها دشوارتر است. پنیرهای سفت را می توان پس از باز شدن تا شش ماه در یخچال نگهداری کرد. پنیرهای نرم تر مانند ریکوتا، پنیر خامه ای و پنیر بز به کپک و باکتری حساسیت بیشتری دارند و باید بعد از مشاهده اولین علامت خراب شدن یا گذشتن تاریخ انقضا دور انداخته شوند. به عنوان یک قاعده کلی پنیرهای نرم تر بعد از باز شدن حدود یک هفته در یخچال دوام می آورند.
3. چاشنی و سس
به نظر می رسد چاشنی ها و سس ها هیچ وقت خراب نخواهند شد؛ ولی این که در یک ظرف شیشه ای درون یخچال خنک نگهداری می شوند، به این معنی نیست که دور از دسترس باکتری ها قرار دارند. به محض این که درب این مواد غذایی را باز کردید، مهر و موم آن ها در برابر عوامل بیماری زا شکسته می گردد و باید آن ها را به موقع مصرف کنید. علاوه بر این، ممکن است زمانی که در حال درست کردن ساندویچ برای خودتان هستید، چاقو را درون شیشه سس فرو ببرید، آن را درون ساندویچ بمالید و دوباره آن را درون شیشه سس فرو کنید. با این کار راه بعضی از باکتری ها را به درون شیشه فراهم می کنید. سس ها و چاشنی ها مستعد رشد باکتری هستند و در صورتی که در زمان مناسب دور انداخته نشوند، می توانند شما را بیمار نمایند. اگر متوجه شدید آب روی سس جمع شده، تغییر رنگ داده یا بوی عجیب و غریبی به مشامتان می رسد، سریع آن را دور بیندازید.
4. سالاد سیب زمینی و تخم مرغ
سالاد سیب زمینی و سالاد تخم مرغ هم مانند سس مایونز و خردل حساسیت زیادی به باکتری دارند. هر بار که چند قاشق سالاد را از درون بسته برمی دارید، باکتری های بیشتری وارد آن می شوند و خطر آلودگی و در پی آن بیماری و مسمومیت غذایی را افزایش می دهند. این نوع سالادها اغلب به قسمت پشتی یخچال هل داده و فراموش می شوند. این موضوع مدت زمان کافی را به باکتری ها می دهد تا تکثیر شوند و غذا را فاسد نمایند.
5. آبمیوه طبیعی
آب میوه های طبیعی را نباید به مدت طولانی نگهداری کنید. آبمیوه طبیعی بین افرادی که به فکر تغذیه سالم هستند، محبوبیت زیادی دارد، ولی مهم است که آن را بعد از خرید، سریع مصرف کنید. بر خلاف آبمیوه های پاکتی فرآوری شده که پاستوریزه می شوند تا باکتری های مضر آنها از بین برود، آبمیوه های طبیعی پاستوریزه نمی شوند و همین مسئله باعث می گردد بیشتر در معرض آلودگی باکتریایی قرار بگیرند. اگر دوست دارید دچار بیماری نشوید، بهتر است این نوع آبمیوه ها را از مغازه های نزدیک به خود خریداری کنید و آنها را ظرف 24 تا 72 ساعت مصرف کنید.
6. گوشت تازه
معمولا روی بسته بندی های گوشت تازه به جای تاریخ انقضا مهلت فروش درج می گردد. مهلت فروش نشان می دهد فروشنده تا چه زمانی اجازه دارد محصول را برای فروش عرضه کند. این نکته یک معنی مهم دارد؛ گوشت تازه را باید بلافاصله پس از خریدن یا خورد یا فریز کرد. فروشنده ها اجازه ندارند گوشت را پس از گذشتن مهلت فروش در قفسه های فروشگاه نگه دارند. به همین علت در بعضی از فروشگاه ها با نزدیک شدن به سرانجام مهلت فروش، تخفیف بیشتری برای محصولات غذایی در نظر گرفته می گردد. بسیاری از گوشت های خام تازه به سالمونلا، اشریشیا کلای یا سایر انواع باکتری ها آلوده اند. با در نظر گرفتن این نکته، اهمیت پخت گوشت در درجه حرارت مناسب برای محافظت از ما در برابر باکتری ها بهتر درک می گردد.
7. گوشت چرخ نموده
گوشت چرخ نموده باید تا دو روز بعد از خرید خورده یا فریز گردد. این نکته در خصوص گوشت گاو، گوسفند، مرغ، بوقلمون یا هر نوع دیگری از گوشت چرخ نموده صادق است. در اثر چرخ کردن، باکتری هایی که ابتدا روی سطح گوشت قرار داشته اند، به درون گوشت نفوذ می نمایند و خطر ابتلا به مسمومیت و بیماری های غذایی را افزایش می دهند.
8. سوسیس و کالباس
تکه های ژامبون تنها حدود 3 تا 5 روز عمر می نمایند. بنابراین مهم است آنها را به مقدار احتیاج خریداری کنید و سریع مصرف کنید. کالباس یا سوسیسی که به وسیله کارخانه در بسته بندی وکیوم شده عرضه می گردد، تا پیش از باز کردن بسته، نسبت به انواع بازی که به صورت برش خورده به فروش می رسد، ماندگاری بیشتری دارد. اما به محض این که بسته بندی را باز کردید، باز هم با همان زمان مصرف 3 تا 5 روزه طرف هستید. این نوع محصولات مستعد آلودگی به نوع خاصی از باکتری به نام لیستریا هستند که می تواند در محیط های سرد مانند یخچال و فریزر هم تکثیر گردد. پس نگهداری سوسیس و ژامبون در محیط سرد، تضمینی برای سلامت آنها نیست. اگر این محصولات کمی بو گرفته یا حالت لزج پیدا نموده باشد، باید آن ها را دور ریخت.
9. ماهی
ماهی هم مانند گوشت حساسیت زیادی به باکتری دارد و باید یک تا دو روز بعد از خریدن مصرف گردد. اگر نمی خواهید ماهی را در این مدت زمان مصرف کنید، باید آن را در بسته بندی محکم ضد رطوبت یا فویل آلومینیوم قرار دهید و درون فریزر نگهداری کنید.
10. انواع توت و تمشک (بری ها)
میوه های لطیف و حساسی مانند توت، تمشک و انواع بری ها ماندگاری کمی دارند. تمشک و توت فرنگی فقط برای حدود سه روز بعد از خرید سالم هستند، در حالی که بلوبری می تواند چند روز بیشتر درون یخچال بماند. اگر قصد ندارید این نوع میوه ها را سریع مصرف کنید، می توانید آن ها را فریز کنید. این میوه ها خیلی زود حالت خمیری و شل پیدا می نمایند و مستعد آلودگی به نوعی باکتری به نام سیکلوسپورا (Cyclospora) می شوند که می تواند باعث اسهال، نفخ، استفراغ و سایر علائم مسمومیت غذایی گردد.
11. سبزیجات برگی
حتی سبزیجات بسته بندی و شسته شده هم به این علت که با دست های زیادی تماس پیدا می نمایند، ممکن است به باکتری هایی مانند اشریشیا ای کلای آلوده باشند. برای اطمینان خاطر بیشتر و حفظ سلامتی، هر نوع سبزی را قبل از مصرف بشویید و هرگز آنها را بعد از تاریخ انقضا مصرف نکنید. نباید فراموش کنید سبزی های لزج دیگر قابل خوردن نیستند.
12. جوانه
جوانه ها در محیط گرم رشد می نمایند و همین مسئله آنها را به محیطی ایدئال برای رشد باکتری ها تبدیل می نماید. بهتر است جوانه ها را حداکثر تا دو روز بعد از خرید، مصرف کنید. مصرف جوانه بعد از این زمان خطر ابتلا به بیماری را همراه دارد. اگر باردار یا بیمار هستید هم بهتر است به طور کل قید خوردن جوانه ها را بزنید.
منبع: Readers Digest
منبع: دیجیکالا مگ